sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Patapalikat

CNC

CNC on lyhenne englannin sanoista computerized numerical control: se tarkoittaa siis tietokoneistettua numeerista ohjausta (kiitos tiedosta, Wikipedia). Opintojen aikana tutustuimme CNC-jyrsinnän periaatteisiin. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että piirsin surfcam-ohjelmalla kuvioita, jotka ohjelma muutti numerokoodiksi ja jonka CNC-jyrsin sitten tulkitsi ja jyrsi jyrsittävään alustaan. CNC-tekniikka on kouluissa varsin uusi työstömenetelmä. Se vaatii opettajalta perusteiden hallintaa, mutta asiasta innostuneet oppilaat saattavat olla yläasteen lopulla paljon taitavampia. Pinterestistä löytyy ihan villejä CNC-jyrsinsovelluksia!

Tuntumaa CNC-hommiin haettiin tehtävänannolla "pannunalunen". Jokaiselle oli varattu 10X200X200-palanen MDF-levyä, johon sitten piti suunnitella oma näkemys pannunalusesta. Olen kamalan huono piirtämään ja suunnittelemaan esittäviä kuvia, joten ajattelin suunnitella käytön kannalta tarkoituksenmukaisen produktin. Ehkä jyrsisin Teema-mukeilleni sopivat koloset levyyn? Olisi hauska, jos pannunalunen olisi monikäyttöisempi kuin mukeille ja tietynkokoisille astioille soveltuva. Sitten välähti. Suunnittelin patapalikat, vähän kuin Legojen ja Brion junaratojen malliin - niistä saisi rakennettua aina tilanteen mukaan sopivan kokoisen alustan tai useamman pienemmän.

Tuumasta toimeen. Voin kertoa, että tämä piirtämisurakka oli melekonen, ainaki yhden opintopisteen eestä sitä pyörittelin.

CNC-piirtäminen

Piirsin suunnitelmani ensin paperille, ja mittailin tarvittavat mitat. Sitten piirsin suunnitelmani Surfcamilla. Ajatuksissani suunnitelmani muuttui niin, että koloista ei tullut tarpeeksi syviä, jotta palaset olisivat naksahtaneet pöytää vasten niitä päälle laitettaessa. Valitettavasti huomasin tämän vasta jyrsittyäni palikat. No, prototyyppejähän tässä tehdään. Jos joskus innostun, teen uuden ja toimivamman version palikoista.

Olin jo onnesta soikea, kun ensimmäistä kertaa sain piirrettyä profiilijyrsinnät. Vihreät viivat tarkoittavat jyrsittävää linjaa, ja punaiset kuvaavat jyrsimen terän liikettä ilmassa. En ollut ensimmäiseen versioon ihan tyytyväinen...



Monen yrityksen ja erehdyksen kautta sain vihdoin aikaiseksi vihreät jyrsintälinjat. Hyväksyin.







































CNC-jyrsintä

Tietokone hoitaa työstöradat jyrsittäessä, mutta jyrsijän on osattava asettaa terä oikeaan kohtaan. Vaihda oikea terä eli se, jonka olet tietokoneohjelmalla määrittänyt jyrsiväksi teräksi. Minä käytin halkaisijaltaan 4 mm jyrsinterää, jossa on kaksi leikkaavaa pintaa. Terä on jyrsimessä piilossa teräsuojan alla, joten teräsuoja on irrotettava ja laitettava taas takaisin terää vaihdettaessa.




















Jyrsimisestä tarkemmin HC-saunajakkara-projektin yhteydessä, jolloin vasta hiffasin jyrsimisen periaatteet. Hidas kun olen.




















MDF-levyn pintakäsittely

MDF-levy eli medium-density fibreboard on puukuidusta puristamalla valmistettu puolikova kuitulevy. Puukuidun lisäksi levyssä on liimaa, joka sitoo kuidut yhteen. MDF-levy on tasalaatuista ja melko pehmeä materiaali. Sitä on helppo työstää - liikaakin, hyvin nopeasti.

Jyrsin jätti osan palikoista hieman kiinni levyyn, ja palikoiden reunat olivat epäsiistit. Poistin enimmät härpäkkeet alajyrsimen pikkuterällä. Siistein palikat hiomapapereilla. Suurensin hieman koloja, jotta palikat mahtuisivat toistensa koloihin. Suunnitteluvirhe, jälleen.



Seuraavaksi pohjamaalasin palikat tartuntapohjamaalilla. MDF imee itseensä hirveästi maalia, joten pohjamaalaamalla saadaan parempi ja tasaisempi lopputulos. Pohjamaalin kuivuttua hioin pinnat tasaiseksi hienolla hiomapaperilla (karkeus 320).



Sitten sivelin päälle akrylaattikalustemaalia, annoin kuivata ja hioin. Vedin yhteensä kolme kerrosta, enkä ollut vieläkään tyytyväinen. Päätin kuitenkin, että nyt on valmista. Seuraavan kerran maalatessani panostan siveltimien laatuun, jotta harjasten jäljet eivät jää näkyviin. Akrylaattimaalin kuumankestävyydestä en mene sanomaan mitään: luultavasti muovi sulaa kuuman kattilanpohjan alla, ja saattaa pahimmillaan tarttua kattilaan. Käytän palikoita luultavasti tarjoilualustoina suojaamassa pöytäliinaa. Vaikka projektin tulos ei ole ihan se, mitä tavoittelin, olen melko tyytyväinen kokeiluuni. Pienellä rukkauksella palikoista saisi hyvän myyntiartikkelin.




CNC-raamattuja:

http://makezine.com/2012/04/13/cnc-panel-joinerynotebook
http://www.flexiblestream.org/Digital-Wood-Joints-001.php

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.